Відділ освіти та молоді Кирилівської селищної ради
Якимівського району, Запорізької області

Самоосвіта вчителів в Азовській школі

В Азовській ЗОШ І-ІІІ ступенів самоосвіта є одним з провідних компонентів у педагогічній діяльності вчителя.

У 2020 — 2021 навчальному році 13 педагогів пройшли курси підвищення кваліфікації з таких навчальний предметів: українська мова та література, російська мова та зарубіжна література, математика, інформатика, фізика, біологія, основи здоров’я, історія та правознавство, захист вітчизни;  а також курси для директорів, заступників директорів, вихователів ГПД.

Особливого значення набула самоосвіта вчителів, які надають освітні послуги у Новій українській школі. Педагоги 1-4 класів, вчителі предметники з англійської, інформатики, фізичної культури, вчителі ГПД пройшли масштабне перенавчання і активно працюють за допомогою інших підходів за  новими стандартами  початкової освіти. На сьогоднішній день вчителі продовжують інформальне навчання та підвищують кваліфікацію.

Крім того, вчителі мають змогу  збагачувати знання беручи участь в онлайн-курсах, конференціях, вебінарах, тренінгах. Цього року педагоги пройшли 44 онлайн-курси, завдяки яким поглибили знання у різноманітних галузях освіти. Основними з яких були: курс «Протидія та попередження булінгу (цькування) в закладах освіти» (проблема булінгу поширена в усьому світі, зокрема і в Україні і протидіяти йому встановлена на законодавчому рівні), курс «Про дистанційний та змішаний формати навчання для педагогів та керівників шкіл» (у зв’язку з пандемією та необхідністю перейти у формат дистанційного навчання), вебінар «Співпраця фахівців та батьків дитини із особливими освітніми потребами: основні засади ефективної роботи» (зумовлено актуальністю поширення інклюзивного навчання у закладах освіти) вебінари «Агресія у дітей та підлітків. Причини виникнення та алгоритми подолання», «Профорієнтація підлітка: діагностика, консультація, тренінг», «Синдром гіперактивності і дефіциту уваги в учнів», тренінги «Попередження наркотизації у молодіжному та підлітковому середовищі», «Школа безпечного руху».

Самоосвіта – це по-справжньому вільний і, в той же час, найбільш складний вид освітньої діяльності, оскільки пов’язаний з процедурами саморефлексії, самооцінки, самоідентифікації і розробкою вмінь і навичок самостійно набувати актуальні знання та застосовувати їх у практичній діяльності. Завдяки інформальній освіті педагоги створюють майбутній інтелектуальний капітал суспільства.



« повернутися до списку новин