Відділ освіти та молоді Кирилівської селищної ради
Якимівського району, Запорізької області

Освітяни ОТГ Запорізької області перейняли досвід щодо оптимізації шкіл на Хмельниччині.

Навчальний візит освітян з ОТГ Запорізької області до Хмельниччини був організований Запорізьким центром розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми "U-LEAD з Європою".

Реформа освіти, тісно переплітаючись із територіально-адміністративною реформою та децентралізацією, покликана вирішити основну проблему – низьку якість освітніх послуг у сільській місцевості. Після засідання колегії, яке проходило 31 жовтня в Веселому,  Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації ухвалив рішення про продовження роботи щодо створення опорних шкіл в області. Головам об’єднаних територіальних громад , в тому числі і Кирилівської ОТГ, було рекомендовано до 25 грудня розробити план приведення закладів загальної середньої освіти у відповідність до Закону України «Про освіту» а також до 31 грудня переглянути можливості щодо створення опорних шкіл в громаді.

Період реформ, розпочатий Міністерством освіти і науки, поставив питання реорганізації та оптимізації шкіл у сільській місцевості на одне з перших місць на порядку денному. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. Варто відзначити, що реформа обов’язково повинна пройти у всіх громадах нашої держави.

В результаті цього і була організована поїздка освітян до об’єднаних територіальних громад  Хмельницької області, які одні з перших в Україні розпочали реформування власної освітньої сфери. Відвідала Хмельниччину і начальник відділу освіти та молоді Наталія Коваль. За її словами стан освіти у громадах, які відвідали освітяни, на дуже високому рівні. Наприклад, загальний бюджет Гуменецької громади — 114 млн грн, 80% з яких витрачається на освіту. При цьому не на утримання персоналу, а саме на розвиток. Багато що вразило: садочок — з теплою водяною підлогою, спортивна зала з фітболами, величезний актовий зал, у якому настільки тепло, що діти в легких костюмах не мерзнуть. Костюми також  придбані за бюджетні кошти. Бібліотека з медіатекою в сільській школі — таку варто ще в місті пошукати. На неї отримали 200 тис. грн за програмою Марини Порошенко, ремонт зробили за кошти громади.

Головне в цій реформі це надання якісних освітніх послуг – школа не повинна бути місцем для вчителя це повинно бути місцем для учня, — зазначає начальник відділу освіти та молоді Наталія Коваль. – Ми повинні зробити комфортними умови для здобуття якісної освіти. Оптимізація шкіл це не закриття, а крок до якісної освіти.

В нашій громаді питання оптимізації шкіл є актуальним та відкритим, адже потрібно досить детально проаналізувати ситуацію по кожній школі . Але керівництво громади розуміє, що процес оптимізації є неминучим для Кирилівської ОТГ, бо ми повинні діяти у відповідності із законодавством.



« повернутися до списку новин